Hva er trygt sovemiljø?

Krybbedød skjer sjeldent i Norge. Heldigvis. Men likefullt er krybbedød fortsatt foreldres mareritt. Det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen, er å skape et trygt sovemiljø for barnet. 

Et friskt barn legges ned for å sove. Barnet dør plutselig og uventet uten noe forvarsel. Omstendigheter rundt dødsfallet eller obduksjon gir ingen pekepinn på sykdom eller skadeDette er definisjonen på krybbedød. 

Krybbedød er altså en eksklusjonsdiagnose, det betyr at når vi ikke finner noe svar, settes krybbedød som diagnose. Men hvordan kan det da ha seg at vi likevel har gått fra 145 dødsfall i toppåret 1989 til ca. 10 i året i dag? 

Selv om vi ikke vet hva årsaken(e) til krybbedød er, vet vi i dag mye om risikofaktorer for krybbedød. Og den gode nyheten er at de fleste av disse faktorene er forhold vi som foreldre kan gjøre noe med. Fordi vi i Norge i lang tid har hatt stort fokus på forskning og forebygging av krybbedød, har dette gitt solide resultater. Gjennom systematiske undersøkelser (som for eksempel obduksjon) av hvert enkelt krybbedødstilfelle har vi fått mye kunnskap om hva som kjennetegner denne type dødsfall. De siste 10-15 årene er også omstendighetene rundt selve dødsfallet undersøkt. Dette har vært av helt vesentlig betydning for å kunne gi kunnskapsbaserte råd til foreldre i Norge. Det er her vi virkelig har lært hva som gjør babyens sovemiljø tryggest mulig.   

Hvordan sover ditt spedbarn?  
Vi trenger mer kunnskap om sovemiljøet til dagens spedbarn. Vil du bidra? Bruk 7 minutter og bidra til viktig forskning! Du finner undersøkelsen her: https://www.lub.no/sovemiljø

Hva kan så du som forelder gjøre for å skape et trygt sovemiljø for babyen din? 

 • Legg babyen til å sove på ryggen!  
  Snuoperasjonen fra mage til rygg som sovestilling for babyen har gitt enorme resultater. Hvorfor er det å sove på magen farlig for enkelte barn? Vi har tre hypoteser: Barn sover tyngre når de ligger på magen, barnet kan lettere bli for varmt og barnet kan puste inn brukt luft.  

Krybbedødsforskningen har vist at både arv og miljømessige faktorer virker sammen ved krybbedød. Mageleie er derfor sannsynligvis kun en risikofaktor for de barna som har en genetisk disposisjon som gjør dem sårbare for triggere som å sove på magen.  

Hva med å sove på mors bryst? 
Spedbarnet skal heller ikke sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen.  

Hva gjør jeg når barnet selv begynner å snu seg?  
De fleste barn velger etter hvert å sove på magen. Når barnet selv begynner å snu seg, er det ok å la barnet selv velge sovestilling. Fortsett imidlertid din rutine med å legge barnet ned på rygg når det skal sove. Risikoen ved mageleie er størst for de minste barna, de under et halvt år. 

 •  * La ikke barnet bli for varmt! 
  Barnet regulerer best kroppstemperaturen når det ligger på ryggen. For mye klær og sengetøy, eller for varmt rom, gjør barnet fortere overopphetet. Kjenn på barnets mage eller nakke om det er passe varmt. Ikke bruk lue inne, og la ikke hodet bli tildekket av sengetøy eller lignende. Barnet kvitter seg med overskuddsvarme hovedsakelig gjennom hodet. Ta av ytterklær når dere kommer inn i et varmt rom, selv om barnet sover. Har barnet feber, bør det ha mindre klær og sengetøy på enn ellers. 

 • Sørg for gode pusteforhold!  
  Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Derfor er det viktig å begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn. 

Hva med sengekantbeskyttere? 
Det er viktig at barnet har det luftig når det sover. Ha derfor minst mulig i babysengen. Bruk av sengekantbeskytter kan øke risikoen for spedbarnsdød fordi barnet kan bli klemt mellom den og madrassen, eller at lange festesnorer kan vikles rundt halsen. Det er ingen studier som visere beskyttende effekt for skader ved bruk av sengekantbeskyttere. 

Hva med babynest? 
Per i dag finnes det ingen studier som viser forebyggende effekt ved bruk av babynest. Det er heller ikke dokumentert at babynest øker risikoen for krybbedød eller kvelning. Ut ifra kunnskap om hva som kjennetegner et trygt sovemiljø, kan vi ikke per nå anbefale bruk av babynest. Dette på bakgrunn av kunnskap om at minst mulig i foreldre- og babysengen redusere risikoen for at det blir for tett og varmt, eller at barnets ansikt og hode tildekkes dersom barnet kommer over på siden. 

Unngå bruk av pute 
Flere forskningsstudier viser en sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød. Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft (CO2 opphopning) eller ikke får puste i det hele tatt. En baby har ikke et ferdig utviklet bevegelsesmønster til å dytte pute og andre elementer vekk hvis hodet blir tildekket. 

Tisselaken 
Unngå bruk av tisselaken med plast. Dersom barnet kommer over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstig pusteforhold for barnet. Babyer har på seg bleier så tisselaken skal ikke være nødvendig. En fast og tynn overmadrass som er vaskbar kan være et tryggere alternativ. 

Unngå tepper foran vogna 
For å sikre at det ikke blir for varmt eller klamt i vognen, skal ikke barnevognåpningen dekkes til med helsetepper eller lignende. 

 • La barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom 
  Barn som sover i egen seng på foreldrenes soverom har lavest risiko for krybbedød. Bruk en lett dyne, et teppe eller en nattpose, og unngå pute i spedbarnets seng. Det anbefales ikke at barnets hodet pakkes inn med gasskluter, tepper eller lignende dette øker risikoen for at barnets ansikt blir tildekket. 

 • Hva med samsoving?  
  Barnet sover tryggest i egen seng ved siden av foreldresengen. Dersom du velger å samsove med barnet ditt, må dette gjøres forsvarlig. Unngå samsoving dersom du eller partner røyker, er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter. Sørg for at sengen er bred og madrassen ren og fast. Barnet skal sove på rygg, ha egen dyne, og det må ligge slik at det ikke kan falle ned i en sprekk eller trille ut av sengen. På bakgrunn av generell kunnskap om nikotin anbefales ikke samsoving dersom du snuser. 

 

 • Unngå røyking under svangerskapet og i barnets nærmiljø  
  Bruk av røyk, snus eller andre nikotinprodukter (f.eks. nikotintyggegummi) i svangerskapet fører til økt risiko for fødsel før termin, prematuritet og lav fødselsvekt (fødselsvekt under 2500 gram), i tillegg til å være en kjent risikofaktorer for krybbedød. 

 

 • Amming 
  Amming er positivt for spedbarnet. Det stimulerer blant annet immunforsvaret. Nyere studier bekrefter at det amming assosieres med redusert risiko for krybbedød. Den forebyggende effekten øker ved (eksklusiv) amming, samtidig som forskning viser at noe amming viser seg å være mer beskyttende enn ingen amming. Også mødre som fortsetter å røyke bør amme, men det bør gå lengst mulig tid mellom siste sigarett og amming. 

Dersom du ammer om natten, sørg for at du ikke ender i en uplanlagt samsovingssituasjon som f.eks. i en sofa eller lenestol. Det er en farlig samsovingssituasjon.  

 

For mer informasjon, se på lub.no eller kontakt oss på [email protected] 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg